Praktische informatie Oman
Het is onmogelijk om tijdens een reis door Oman niet onder de indruk te zijn van alles wat het land te bieden heeft. Of u nu gaat vanwege het immense gebergte, de zandstranden, de wadis, de luisterrijke steden, eeuwenoude forten, de woestijn, de vriendelijke bevolking of om even heerlijk tot rust te komen: Oman zal u betoveren!

Vluchtinformatie
Naar de hoofdstad van Oman, Muscat, wordt door KLM meerdere keren per week gevlogen, meestal met een tussenlanding. De vliegtijd bedraagt ongeveer 8 a 9 uur. U kunt Oman ook bereiken via Dubai en dan over land verder reizen.
Klimaat en beste reisperiode
Oman heeft een subtropisch klimaat. De temperatuur is het gehele jaar door hoog. De beste reistijd voor Oman is de periode van november tot en met april, dus onze winter. Dit is de droge periode. De luchtvochtigheid is laag en de temperatuur, die tussen de de 25 en 30C ligt, is aangenaam. In de periode van mei tot en met augustus is het ontzettend heet. Om deze reden raden we u af om in deze periode naar Oman te reizen.
Reisdocumenten

Als u Oman wilt bezoeken heeft u een paspoort nodig dat na vertrek uit Oman nog tenminste zes maanden geldig is en een visum. Dit visum is eenvoudig verkrijgbaar bij aankomst op de luchthaven en bij grensovergangen. Een visum voor een verblijf van maximaal 10 dagen kost OMR 5 (circa € 11 per persoon). Een visum voor een verblijf van maximaal een maand kost OMR 20 (circa € 45 per persoon).

Geldzaken

De munteenheid van Oman is de Omani Rial (OMR). OMR 1 is, afhankelijk van de koers, ongeveer € 2,10. Op de luchthaven en in de grote steden bevinden zich voldoende geldautomaten waar u met uw bankpas, voorzien van het Maestro of Cirrus logo, geld kunt pinnen. In de meeste hotels, restaurants en grote winkels worden creditcards van American Express, Mastercard en Visa geaccepteerd. Euro’s en Amerikaanse dollars kunnen bij de bank worden gewisseld. Gaat u voor langere tijd het binnenland in dan raden wij u aan ervoor te zorgen dat u voldoende contant geld op zak heeft omdat u in het binnenland minder makkelijk kunt pinnen.

Het geven van fooien is niet verplicht, maar in Oman wel gebruikelijk. Voor veel mensen die werkzaam zijn in het toerisme is het een belangrijk deel van hun inkomsten. Het is gebruikelijk om een kleine fooi te geven aan chauffeurs, gidsen, obers en kamermeisjes.

Afdingen is heel normaal in Oman. Veel mensen voelen zich bezwaard om af te dingen, maar hier hoort het onderhandelen echt bij de cultuur: de Omani doen het zelf ook. Afdingen is vooral gebruikelijk op de markten: de zogenaamde ‘soukhs’.

Tijdverschil

Het tijdverschil tussen Oman en Nederland is gering. Tijdens onze zomertijd is het 2 uur later en tijdens onze wintertijd 3 uur later.

Elektriciteit

De netspanning in Oman is 220 of 240 volt. Wij raden u aan een wereldstekker mee te nemen omdat de meeste stopcontacten alleen geschikt zijn voor driepolige stekkers.

Eten en drinken

Oman heeft niet echt een eigen, traditionele keuken. Gerechten zijn geïnspireerd door invloeden uit Afrika, Azië en het Midden Oosten. De basis ingrediënten zijn rijst, lamsvlees, kip, dadels en kruiden als kardemom. Vaak doen gerechten denken aan de Indiase keuken al zijn ze niet zo pittig gekruid.

Wij raden uw aan om groenten alleen te eten als deze gekookt zijn en fruit te pellen of schillen. Thee en koffie zijn volop verkrijgbaar. Het is in een warm land als Oman belangrijk om veel te drinken. Wij raden u aan om uitsluitend water uit verzegelde flesjes die op veel plekken verkrijgbaar zijn te drinken en geen kraanwater. Drink geen water uit wadis en andere natuurlijke bronnen.

Het drinken van alcohol is in Oman bij wet verboden, maar de meeste restaurants en hotels hebben een vergunning om alcohol te mogen schenken. Houdt u er rekening mee dat het niet is toegestaan om buiten hotels of restaurants alcohol te nuttigen. Doet u dit wel, dan loopt u het risico een boete te krijgen.

Communicatie

Het mobiele netwerk in Oman is prima, zelfs in de woestijn en in het binnenland. Check wel van te voren bij uw provider of uw toestel geschikt is voor Oman. De meeste hotels beschikken over een internetverbinding en er zijn bovendien voldoende internetcafé’s.

Kleding
Oman is een warme tot zeer warme bestemming. Kleding gemaakt van lichte, luchtige stoffen als katoen en linnen zijn het prettigst om te dragen. Oman is een islamitisch land en de Omani kleden zich conservatief. Ook van toeristen wordt verwacht dat zij hun kledingstijl enigszins aanpassen. Het is heel respectvol om niet te bloot gekleed te gaan, zeker bij religieuze plaatsen als een moskee.

Denkt u aan lange broeken of jurken en rokken tot over de knieën en een shirt, overhemd of blouse die de schouders bedekt. Aan vrouwen die een moskee binnen gaan wordt gevraagd het hoofd en de schouders te bedekken met een sjaal. Topless zonnebaden is streng verboden. Het dragen van badkleding zoals een bikini kan echter zonder problemen op hotelstranden en bij de zwembaden van de hotels.

Godsdienst
De Islam is de officiële staatsgodsdienst in Oman. Oman kent een zeer gematigde vorm van de Islam (Ibadisme). Deze vorm kenmerkt zich o.a. door veel respect voor buitenstaanders en anders-gelovigen. De Islam bepaalt volledig het dagelijks leven van de Omani’s. Doorgaans merkt u hier niet zoveel van, of het moet de oproep tot gebed zijn die u regelmatig zult horen. Alleen tijdens de Ramadan zult u er meer van merken. Gedurende deze periode wordt er geen alcohol geschonken in hotels en restaurants; op de hotelkamer vanuit de minibar is het wel toegestaan. Ook zijn gedurende Ramadan nachtclubs gesloten en is het aanbod in de restaurants iets beperkt. Roken, eten en drinken in het openbaar wordt dan ook voor toeristen ten zeerste afgeraden.
Gezondheid

Voor Oman worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Image Travel is geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met uw huisarts, de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096).
De medische voorzieningen in Oman zijn modern en betrouwbaar. Lokale bewoners kunnen gratis gebruik maken van medische diensten, voor toeristen kunnen de kosten van een behandeling aardig oplopen. Zorg dus voor een goede reisverzekering. Indien u medicijnen meeneemt die onder verdovende middelen vallen is het raadzaam om een Engelstalige brief van de dokter mee te nemen.

Openingstijden
Winkels zijn meestal van 09:00-13:00 en 16:00-21:00 geopend (tijdens de Ramadan beperkt). Banken zijn vaak alleen ´s ochtends open. Het weekend in Oman is op donderdag en vrijdag i.p.v. op zaterdag en zondag. Met name op vrijdag zijn veel musea, forten en bedrijven gesloten.
oman

Reizen naar Oman: