Praktische informatie Tanzania
Dé reden om naar Tanzania te reizen is natuurlijk de aanwezigheid van onwaarschijnlijke grote aantallen wilde dieren die zich bevinden in de vele wildparken die het land kent. De Serengeti en de Ngorongoro krater zijn de bekendste parken maar door het hele land zijn er wildparken die zorgen voor een prachtige safaribeleving. Een safarivakantie afsluiten met een verblijf aan één van de hagelwitte stranden maakt een reis naar Tanzania een onvergetelijke ervaring!

Vluchtinformatie
Vanuit Nederland kunt u met KLM rechtstreeks van Amsterdam naar Kilimanjaro (nabij Arusha) en/of Dar es Salaam vliegen. Eindigt u uw reis op Zanzibar, dan vliegt u via Dar es Salaam of Nairobi terug naar huis. Binnenlandse vluchten (bijv. van en naar Zanzibar) worden uitgevoerd met kleine vliegtuigjes waarbij u er rekening mee moet houden dat de bagagelimiet voor binnenlandse vluchten vanwege de beschikbare ruimte beperkter is dan voor de intercontinentale vluchten. De bagagelimiet voor binnenlandse vluchten bedraagt maximaal 15 kilo, bij voorkeur verpakt in koffers van zacht materiaal.
Klimaat en beste reisperiode
Het gehele jaar door kent Tanzania aangename temperaturen en het land kan dan ook gedurende het gehele jaar worden bezocht. Door de grote verschillen in ligging en hoogte zijn er wel regionale verschillen. Over het algemeen geldt dat de periode van oktober tot en met februari de warmste periode is. Het regenseizoen loopt van maart tot en met mei. Op het eiland Zanzibar, voor de kust van Tanzania varieert de temperatuur van 22 tot 33 graden. In de periode van maart tot en met mei en in november en december kan er een bui vallen, maar de temperatuur blijft behaaglijk. Als u wilt gaan duiken kunt u Zanzibar het beste bezoeken van januari tot en met maart of van juli tot en met oktober.
Reisdocumenten

Als u Tanzania wilt bezoeken heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit Tanzania geldig is en een visum. Voor dit visum moet uw paspoort twee tegenover elkaar liggende lege visumpagina’s bevatten en twee kleuren pasfoto’s die goed gelijkend zijn en voldoen aan de officiële voorwaarden. Ook moet u een reisarrangement, bijvoorbeeld een vluchtschema, kunnen overleggen. U kunt het visum verkrijgen bij aankomst op de luchthavens van Kilimanjaro en Dar es Salaam voor ongeveer U$D 50 per persoon.
U kunt het visum ook van te voren aanvragen maar omdat er nogal eens iets wijzigt in de openingstijden, voorwaarden en aanvraagprocedure raden wij u aan dit via een visumdienst te doen. Zij rekenen uiteraard wel bemiddelingskosten maar gaan dan voor u naar de ambassade en regelen alles voor u. Dat scheelt u een hoop rompslomp. Zie voor de voorwaarden www.visumdienst.com of www.visumcentrale.nl.

Geldzaken

De munteenheid van Tanzania is de shilling (TSH). 10.000 TSH is, afhankelijk van de koers ongeveer € 4,68. U kunt deze valuta in Nederland niet krijgen. Pinnen is in Tanzania zeer beperkt mogelijk. Wij raden u aan om een creditcard (Visa of Mastercard; géén American Express) mee te nemen en contante euro’s of recent uitgegeven Amerikaanse dollars in kleine coupures (kleiner dan 50). Grote coupures kunnen niet overal worden gewisseld.
Fooien geven is niet verplicht maar wel zeer gebruikelijk. Voor veel mensen die in het toerisme werkzaam zijn is het zelfs een belangrijk deel van het inkomen. Ook voor het geven van fooien is het handig kleine coupures bij u te hebben. Voor een gids kunt u ongeveer 5 tot 10 dollar per dag aanhouden; uiteraard afhankelijk van de geleverde diensten.
Afdingen is in Tanzania alleen gebruikelijk in souvenirwinkels.

Tijdverschil

Het tijdverschil tussen Nederland en Tanzania is niet groot. Tijdens onze zomertijd is het in Tanzania 1 uur later en tijdens de wintertijd 2 uur. Fijn voor de jetlag!

Elektriciteit

De netspanning in Tanzania is 220 of 240 volt. Veel lodges en safaricamps werken met een eigen generator die vaak niet de hele dag aanstaat. Daarom raden wij u aan zoveel mogelijk apparaten mee te nemen die werken op batterijen. Als u gebruik wilt maken van stroom heeft u hiervoor een wereldstekker nodig omdat de stopcontacten in Tanzania driepolig zijn.

Vervoer tijdens safari’s

Tijdens safari’s reist u in een uitgebouwde 4WD Landcruiser. Per auto zijn er zeven comfortabele stoelen, veiligheidsriemen, een groot uitklapbaar dak zodat u uitstekend foto’s kunt maken, een koelbox, stopcontact, stofwering en radiocontact beschikbaar. Tevens beschikken alle Land Cruisers over een EHBO-set, reserve onderdelen en de nodige flora en fauna boeken met informatie over zoogdieren, vogels en bomen en planten. Alle voertuigen krijgen voor en na de reis een onderhoudsbeurt zodat u zeker weet dat u met een goed voertuig op pad gaat.

Communicatie

In de grote steden is het mobiele netwerk prima en kunt u zonder problemen bellen en internetten. Check wel voor vertrek of uw provider bellen in Tanzania toestaat. Wilt u een lokaal nummer bellen dient u de landcode van Tanzania voor het nummer te zetten. Deze is + 255. Hou er rekening mee dat u tijdens de safari niet of nauwelijks beschikking zult hebben over een netwerk in verband met de afgelegen ligging.

Eten en drinken
Op culinair gebied zult u tijdens uw reis door Tanzania niets te
kort komen. In vrijwel alle safarilodges zijn alle maaltijden inbegrepen en soms ook de lokale dranken en extraatjes als snacks. De gerechten zijn meestal internationaal met een Afrikaanse twist. Op Zanzibar kunt u uiteraard veel veel vis, krab en kreeft verwachten.

Wij raden u aan om tijdens uw reis door Tanzania geen water uit de kraan te drinken. In de lodges en ook onderweg tijdens de gamedrives of andere activiteiten is er voldoende mineraalwater uit flesjes beschikbaar.

Kleding
In Tanzania is het overdag meestal aangenaam warm. Het prettigst is kleding van lichte en luchtige stoffen als katoen. ‘s Avonds en in de hoger gelegen gebieden kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen. Tijdens een safari raden we u aan geen felle kleuren te dragen, dit kan de dieren namelijk afschrikken. Kleding in aardetinten als groen, beige en bruintinten zijn het meest geschikt.

Bezoekt u gebieden waar de moslimcultuur heel sterk is, zoals op Zanzibar, dan is het respectvol om uw knieën en schouders te bedekken.

Gezondheid

In Tanzania komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Daarnaast geldt dat een vaccinatie tegen gele koorts en een choleraverklaring (stempel) verplicht zijn. Bij de grens kan worden gevraagd uw vaccinatieboekje te tonen om er zeker van te zijn dat u een gele koorts vaccinatie heeft. Zorg daarom dat u het vaccinatieboekje in uw handbagage heeft. Afhankelijk van uw reisduur en de plaatsen die u aandoet wordt ook het gebruik van malariatabletten aangeraden. Image Travel is echter geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met uw huisarts, de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096).

tanzania

Reizen naar Tanzania: