Praktische informatie IJsland

Vluchtinformatie
De luchtvaartmaatschappij van IJsland, Icelandair, vliegt dagelijks van Amsterdam naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Het is ook mogelijk met uw eigen auto naar IJsland te reizen. U neemt dan de boot vanuit Hirtshals in Denemarken. De overtocht gaat via de Faroer eilanden en u bent bijna 2 dagen onderweg.
Klimaat en beste reisperiode
IJsland heeft een zeeklimaat. Zon en regen wisselen elkaar regelmatig af. In de zomer ligt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 12°C en 15°C, maar er zijn ook dagen met heerlijk zomerweer en 20°C. In de winter kan er veel sneeuw vallen, zeker in de hooglanden (centrale deel van het eiland) en in het noorden.
Van mei tot en met september zijn de beste maanden om IJsland te bezoeken. In de maanden juni, juli en augustus kan het wel erg druk zijn.
Reisdocumenten
Voor IJsland heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig die na vertrek uit IJsland nog minimaal 3 maanden geldig is. Mensen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig.
Geldzaken
De munt van IJsland is de IJslandse kroon (ISK of kr.). Er zijn coupures van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 kronen en munten van 1, 5, 10, 50 en 100 kronen. Het is niet aan te raden al kronen mee te nemen vanuit Nederland omdat de wisselkoersen erg ongunstig zijn. In IJsland zijn overal pinautomaten te vinden, alleen op het platteland is het soms wat lastiger en kunt u beter wat contant geld bij u hebben.
Het meest gangbare betaalmiddel in IJsland is de creditcard. Ook de IJslanders zelf gebruiken deze manier van betalen veelvuldig. Het maakt niet uit hoe hoog of laag het af te rekenen bedrag is. Zelfs op de meest afgelegen plaatsen is het betalen met een credit card mogelijk.
Tijdverschil
In de zomer is het 2 uur vroeger en in de winter 1 uur vroeger in IJsland. Het land doet niet aan zomertijd.
Elektriciteit 
Het voltage in IJsland is 220 V. De stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
Lokaal vervoer
Langs de buitenrand van IJsland loopt de 1400 kilometer lange ringweg nr. 1. Deze weg is grotendeels geasfalteerd en geschikt voor elk type auto. Het binnenland is alleen in de zomer (vanaf eind juni) te bereiken. Er gaan 8 wegen het binnenland in. Hiervoor is vaak wel een 4WD auto nodig. De wegenautoriteiten bepalen of een weg al dan niet geopend wordt. Het openbaar vervoer gaat in IJsland per bus en kent een uitgebreid netwerk.
Communicatie
Internet is niet meer weg te denken uit de IJslandse samenleving. Overal is er wel een WIFI verbinding te vinden waardoor u met uw eigen apparatuur (mobiele telefoon of laptop) verbinding kunt maken. De meeste hotels beschikken ook over computers voor algemeen gebruik.
Bellen met uw mobiele telefoon levert ook geen problemen op. De dekking is goed, zeker in de gebieden langs de ringweg. In het binnenland en bij slechte weersomstandigheden kan de dekking minder zijn.
Eten en drinken 
Veel IJslandse gerechten worden bereid met vis en lamsvlees. Vis wordt doorgaans gerookt, gedroogd, gekookt of gebakken. Lamsvlees wordt geroosterd of gerookt gegeten. De nationale specialiteit is hangikjöt, een gerecht van gerookt en gekookt lamsvlees.

Een ontbijt in IJsland bestaat uit yoghurt, ontbijtgranen, brood, kaas, vlees en haring. De lunch is vaak net iets uitgebreider dan het ontbijt en hier wordt vaak ook nog soep bij geserveerd. De avondmaaltijd is de belangrijkste maaltijd van de dag.

IJslanders drinken graag koffie en u kunt dan ook overal koffie krijgen. Het kraanwater in IJsland kan rechtsreeks uit de kraan worden gedronken en smaakt zeer goed.

Kleding 
Omdat het weer per dag nogal kan verschillen adviseren wij u om laagjes kleding te dragen. Zorg ook voor een wind- en waterdichte jas en goed schoeisel. In de binnenlanden kan het (ook in de zomer) koud zijn dus een muts en handschoenen komen ook van pas. Voor een bad in één van de vele zwembaden is zwemkleding natuurlijk een must.
Gezondheid
Voor een bezoek aan IJsland zijn geen vaccinaties vereist. De gezondheidszorg in IJsland is uitstekend. In alle grote steden en dorpen is een ziekenhuis of medische post.

IJsland

Reizen naar IJsland: