Praktische informatie China
China is een land met een ongelooflijke variëteit aan culturen, landschappen en klimaten. Tropische regenwouden en rijstvelden worden afgewisseld door woestijnen, graslanden, wit besneeuwde bergtoppen en strand. Naast enorme steden vindt u kleine dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. China is een land waar u zich zult blijven verbazen. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel, vooral in de steden en kustgebieden. In het achterland is het leven nog traditioneel en eenvoudig. Rijstterrassen worden nog steeds met de waterbuffel geploegd en met de hand ingezaaid, onderhouden en geoogst. Reizen door China is kennismaken met deze enorme verscheidenheid.
Grofweg kent China hete, vochtige zomers en koude winters. Van mei tot september is het in heel China warm tot zeer warm. De regenperiode valt in juli en augustus, vooral in het zuiden van het land. Voor de meest bezochte plaatsen is de beste reisperiode het voorjaar (april-juni) en het najaar (september-oktober).
Als u China wilt bezoeken heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit China geldig is. Tevens heeft u een visum nodig. Dit visum kunt u regelen bij de ambassade van China in Den Haag of Brussel maar wij raden u aan dit via een visumdienst te doen. Zij rekenen uiteraard wel bemiddelingskosten maar gaan dan voor u naar de ambassade en regelen alles voor u. Dat scheelt u een hoop rompslomp. Zie voor de voorwaarden www.visumdienst.com of www.visumcentrale.nl.
In de grote steden bevinden zich voldoende geldautomaten waar u met uw bankpas, voorzien van het Maestro of Cirrus logo, geld kunt pinnen. In grote hotels, luxe restaurants en bepaalde luxe winkeltjes kunt u met een creditcard betalen, bijvoorbeeld een Visacard of Mastercard. Reist u af naar de kleine dorpjes op het platteland dan is het raadzaam om voor voldoende contanten te zorgen, aangezien u hier veelal geen geld kunt pinnen of per creditcard kunt betalen. Heeft u cash geld dan kunt u dit wisselen bij de bank, onder andere bij de Bank of China. Daarnaast hebben ook veel hotels een kleine wisselbalie waar u geld kunt wisselen. U hoeft hiervoor geen Amerikaanse dollars aan te schaffen, want de euro wordt overal zonder probleem gewisseld. Vraagt u bij het wisselen van grote geldbedragen wel altijd even of de biljetten op echtheid gecontroleerd kunnen worden. Accepteer geen gescheurde biljetten!
De lokale munteenheid in China is de Renminbi (RMB), ook wel yuan of kuai genoemd. Eén yuan wordt onderverdeeld in 10 jiao. Eén yuan is ongeveer € 0,12. In Hong Kong gebruikt men de Hong Kong dollar, 1 dollar is ongeveer € 0,09. Kijk voor de juiste koers op de website van de ABN AMRO. Controleert u voor vertrek ook goed of u met uw pas kunt pinnen in het buitenland. Let op: tegenwoordig hebben veel banken de bankpas automatisch zo ingesteld dat er alleen in Europa gepind kan worden. Gaat u buiten Europa op reis moet u dit zelf aanpassen bij uw bank.
Het geven van fooien in China wordt steeds gebruikelijker. Vooral lokale gidsen en chauffeurs van toeristenbussen en kamermeisjes stellen een gids zeer op prijs. Taxichauffeurs en bediening in restaurants verwachten geen fooi.
Afdingen is iets wat in China zeker kan. In winkels kan het doorgaans niet maar op straat en bij souvenirstalletjes bij veel bezochte bezienswaardigheden zeker wel. Hoeveel u moet afdingen is moeilijk te zeggen. Voor Chinezen zijn westerlingen zonder uitzondering steenrijk dus wordt er vaak begonnen met een belachelijk hoge prijs die echter razendsnel naar beneden kunt gaan. Belangrijk is om u zelf af te vragen wat u er maximaal voor wilt betalen en over het algemeen boekt u het meeste resultaat als u aardig blijft en steeds met een grote glimlach uw tegenbod doet.
Omdat China zo’n uitgestrekt land is zijn er maar liefst 5 tijdzones. Er wordt echter door het hele land maar één officiële tijdzone gehanteerd. In de zomer is het 6 uur later dan in Nederland en in de winter 7 uur later.
De netspanning in China is 220 volt. Het is verstandig om een wereldstekker mee te nemen omdat niet in alle stopcontacten onze stekkers passen.
Reizen per bus is wat meer een uitdaging. Wij zullen dit dan ook zoveel mogelijk beperken en waar het niet anders kan proberen we gebruik te maken van luxe touringcars. Eén voordeel heeft het reizen per bus in China zeker: u ziet ontzettend veel van het dagelijkse leven.
Taxi’s zijn, zeker in de grote steden, volop aanwezig. Op de buitenkant van de taxi staat het tarief per kilometer vermeld. De meeste taxi’s hebben een meter maar zorg er wel voor dat de chauffeur deze ook aanzet. Doet hij dit niet spreek dan van te voren een prijs af. Een taxichauffeur in China spreekt overigens nauwelijks Engels; het is daarom aan te raden om het adres waar u naartoe wilt bij u te hebben in Chinese karakters. Bij hotelrecepties kunt u kaartjes krijgen met het adres en de naam van het hotel in Chinese karakters.
In China bestaat een gezegde: Chinezen eten alles met poten, behalve een tafel, en alles met vleugels, behalve een vliegtuig. En u zult ook zeker kennis maken met de in onze ogen rare eetgewoontes want zeker op de markten treft u werkelijk het meest uiteenlopende voedsel: van traditionele gerechten tot niet alledaagse delicatessen op stokjes, zoals schorpioenen, zijderupsen, krekels en kippenhartjes.
Uiteraard kunt u hier ook genieten van de meer gangbare keuken. Het is wel iets anders dan het Chinese eten dat we kennen van de Chinees op de hoek. Elk deel van het land kent zijn eigen specialiteit. In de provincie Sichuan kunt u genieten van een zeer pittige keuken, in de Kantonese keuken eet men veel vis en zoete sauzen en staat Beijing bekend om haar heerlijk geurende Pekingeend. Het is in China de gewoonte om met stokjes te eten. In het begin kost dit misschien wat moeite, maar de meeste reizigers zijn er zo aan gewend.
Thee is de favoriete nationale drank. Het is zelfs zo dat veel Chinezen de hele dag een glazen afgesloten theebeker met theeblaadjes met zich meedragen en deze regelmatig vullen met kokend water. Thee speelt dus een belangrijke rol in het leven van de Chinezen, met name vanwege het positieve effect dat deze warme drank op de gezondheid heeft. Bent u theeliefhebber? In Peking en Chengdu bevinden zich de beste theehuizen, waar thee nog op authentieke wijze wordt geschonken. Koffie is in China minder populair; vaak wordt dit gemaakt van instant koffie. Wij raden u af om in China water uit de kraan te drinken, maar in plaats daarvan flesjes goed afgesloten mineraalwater te kopen, die door het hele land verkrijgbaar zijn.
In de meeste hotels is tegenwoordig een wifi of internetverbinding aanwezig. Ook vindt u op steeds meer plaatsen internetcafés. In China is wel een zekere internetcensuur. Niet alle websites zijn toegankelijk en social media sites als facebook en twitter zijn ontoegankelijk.
In China kunt u overal met uw mobiele telefoon bellen. Informeer voor vertrek bij uw provider of uw toestel en abonnement bellen in China toestaan. Wilt u met uw telefoon een Chinees nummer bellen moet u er de landcode van China voor zetten. Deze is +86.
Wilt u post versturen naar Nederland of België kunt u postzegels bij de hotelreceptie of bij kiosken kopen. Post van China naar Nederland of België doet er ongeveer 1 week over.
De medische kennis is goed in China. Soms is het wel beter om voor een bepaalde behandeling naar Beijing, Shanghai of Hong Kong te vliegen. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders is het verstandig een in het Engels of Frans opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.
Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken dient u hiervan een exacte omschrijving in het Engels of indien mogelijk Frans mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).
Wanneer u Tibet of Zhongdian in uw reisschema heeft opgenomen, kunt u geconfronteerd worden met hoogteziekte. Hoogteziekte is volkomen onvoorspelbaar. Het kan gewoonlijk optreden vanaf 3.000 meter hoogte. Het is het beste om het na aankomst rustig aan te doen, zodat u uw lichaam de kans geeft om aan de hoogte te wennen.
In China komen een aantal infectieziekten voor waartegen u zich kunt laten inenten. Over het algemeen worden vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden. Image Travel is echter geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met uw huisarts, de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096).