Praktische informatie Belize
Belize ligt in Centraal-Amerika, tussen Mexico en Guatemala, maakt deel uit van het Engelse Gemenebest en heeft Koning Elizabeth II als staatshoofd. Belize heeft ontzettend veel te bieden. Het binnenland met haar regenwouden met veel bijzondere dieren en planten, parelwitte stranden, uitstekende mogelijkheden voor duikers, een boeiende mix van culturen, indrukwekkende maya cultuur & geschiedenis en een walhalla voor outdoor activiteiten. Kortom, Belize heft het allemaal!

Vluchtinformatie
Het is niet mogelijk rechtstreeks naar Belize te vliegen. U kunt met verschillende maatschappijen met een overstap (in de Verenigde Staten) naar Belize City vliegen.
Klimaat en beste reisperiode
Belize heeft een subtropisch klimaat, het is er altijd warm en vochtig. De gemiddelde temperatuur is 29˚C. In de hoger gelegen gebieden koelt het ‘s avonds af. Het regenseizoen is van mei tot en met november. Ondanks dit blijft de temperatuur aangenaam. Wel kan het zijn dat er wegen overstromen, voornamelijk in het zuiden. Het orkaanseizoen is in september en oktober.
Reisdocumenten

Voor een reis naar Belize heeft u een paspoort nodig dat na thuiskomst nog 6 maanden geldig is. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Belize geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 30 dagen geldig en kan in Belize verlengd worden tot 6 maanden. Omdat de meeste maatschappijen via de Verenigde Staten naar Belize vliegen is het wel noodzakelijk dat u uiterlijk 72 uur voor vertrek een zogeheten reisautorisatie voor Amerika aanvraagt. Dit kan via https://esta.cbp.dhs.gov .

Geldzaken

De munteenheid van Belize is de Belizaanse Dollar (BZD). 1 BZD is, afhankelijk van de koers, ongeveer € 0,45. Het is vaak ook mogelijk om met US dollars te betalen.

Pinnen is meestal alleen mogelijk in de toeristische centra. Veel automaten accepteren echter alleen Visa of Mastercard! Een credit card is dus onontbeerlijk in Belize. Een technisch defect aan deze machines is in Belize niet ongebruikelijk. Zorg altijd voor wat contante dollars voor noodgevallen.

Prijzen worden vaak in US dollars vermeld. Het geven van fooien is gebruikelijk in Belize.

Tijdverschil

In onze zomer is het in Belize 8 uur vroeger. In de winter 7 uur.

Elektriciteit

De netspanning in Belize is 110 Volt. Neem een wereldstekker mee, liefst een met een schakelaar om het voltage te kunnen veranderen, anders is er ook nog een adapter nodig. De stopcontacten zijn niet geschikt voor onze Nederlandse stekkers.

Eten en drinken

In Belize eet men vooral rijst, bonen en vis. Water uit de kraan kan gedronken worden, de smaak is wel anders dan u gewend bent. Uiteraard zijn ook overal flesjes water te krijgen.

Communicatie

Mobiel bellen kan in Belize maar check voor vertrek of u toestel geschikt is voor het lokale netwerk. Internet is nog niet overal makkelijk te vinden. In Belize City en toeristische centra zijn internetcafés. Houd er rekening mee dat de verbinding traag kan zijn..

Kleding
In Belize is het elke dag heerlijk warm. Het prettigst is kleding van lichte en luchtige stoffen als katoen. ‘s Avonds en in de hoger gelegen gebieden kan het fris zijn en is het raadzaam om een warme trui of jas mee te nemen.
Binnenlands vervoer
Belize is goed per huurauto te bereizen. Het wegennet is wel beperkt en soms is het wegdek slecht. Alleen de hoofdwegen van het land zijn geasfalteerd. Het openbaar vervoer in Belize is uitstekend. Een ander vervoermiddel dat veel gebruikt wordt om Belize te verkennen is de fiets. Omdat de geasfalteerde wegen goed begaanbaar zijn kunnen deze in vele toeristische plaatsen gehuurd worden.
Gezondheid

Voor Belize worden over het algemeen vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Afhankelijk van uw reisduur en de gebieden die u bezoekt worden soms ook aanvullende vaccinaties geadviseerd. Gaat u helemaal van de gebaande paden af, dan kan ook het gebruik van malariatabletten worden aangeraden. Image Travel is echter geen medische instantie en mag u daarom geen officieel advies geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u contact op te nemen met uw huisarts, de GGD, de Landelijke Vaccinatielijn (0900-2025505), het Havenziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090) of de KLM Travel Clinic (0900-1091096).

Strong
Belize heeft, na het Great Barrier Reef, het langste rif ter wereld. Ruim 230km aan rif langs de west kust, met al haar eilanden. The Great Blue Hole is zelfs een door de UNESCO erkend wereld erfgoed. Daarnaast zijn er nog zes erkende riffen. Walvishaaien, schilpadden, rifhaaien, de mooiste en fijnste koralen, schildpadden, dolfijnen en soms walvissen; het is allemaal te zien als u in Belize gaat duiken. De watertemperatuur van gemiddeld 27 graden maakt het ook nog eens zeer aangenaam.
belize

Reizen naar Belize: